Blauwe Mijlpaalroute
De blauwe Mijlpaalroute start aan de Grote Markt en biedt je een kijk op heel wat bijzondere
Tongerse gebouwen en bezienswaardigheden. Centraal op de Grote Markt staat het bronzen beeld
van Ambiorix, leider van de Eburonen. Van de Grote Markt wandel je via de koperen klinknagels met de blauwe M richting Plein.
Vervolgens wandel je de Sint-Jansstraat in en tref je twee opvallende kleurrijke art nouveau
woningen uit het begin van de twintigste eeuw. De architect combineerde zoveel mogelijk
stijlkenmerken van vroegere kunststromingen. Wat verderop passeer je de Sint-Janskerk. Sint-Jan was de patroonheilige van de leerlooiers. Het kerkje dateert uit 1205. Keer om en wandel richting de Muntstraat. In deze straat kun je het Spaans huis en het Munthuis, beiden uit de 16 de eeuw, bewonderen. Het was waarschijnlijk de rijke slagersfamilie Vaes die het Munthuis liet bouwen. In de voorgevel van het huis zie je prachtige vensters, versierd met een gotische boogfries. Stap richting het Regulierenplein en sla linksaf naar de Albertwal. Aan je rechterzijde duikt de Velinxtoren op, de grootste hoektoren die overblijft van de stadsmuur uit de 13 de eeuw.
Pal tegenover de Velinxtoren ligt cultureel centrum De Velinx. In 1992 werd de eerste steen gelegd voor dit cultureel centrum. De naam Velinx verwijst naar een belangrijke Tongerse familie. Wanneer je voorbij de Velinx loopt, kom je uit bij stadspark De Motten. Het park vormt de verbinding tussen het stadscentrum en de nieuwe, meer zuidelijk gelegen woonwijken. In dit park kan bijna elke Tongenaar of bezoeker terecht voor ontspanning: sport, erfgoed en cultuur staan er centraal.
Je eindigt de blauwe Mijlpaalroute in het begijnhof. Het huidige begijnhof dateert van de 13 de eeuw. Het begijnhof van Tongeren behoort sinds 1998 tot het werelderfgoed van UNESCO. Neem zeker ook de tijd om een bezoekje te brengen aan begijnhofmuseum Beghina. Je komt er te weten hoe de begijntjes vroeger leefden.
Via onderstaande link kan je de blauwe Mijlpaalroute digitaal volgen: