Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Vanuit welke richting je Tongeren ook nadert: het belfort leidt je naar de Grote Markt. Verwonder je over het interieur van de gotische kerk en beklim de trappen van de toren voor een onvergetelijk uitzicht over de Haspengouwse heuvels.

Werelderfgoed

Sinds 1931 mag deze gotische kerk de pauselijke titel van basiliek dragen. Het huidige gebouw heeft een intrigerende voorgeschiedenis, met verschillende bouwfasen die in totaal drie eeuwen in beslag namen. Op de museumsite van het Teseum dwaal je tussen de funderingen en archeologische vondsten. Hier bewonder je ook de grandeur van talloze kunstschatten.

Het belfort (de toren) is erkend als UNESCO Werelderfgoed en deed in turbulente tijden dienst als uitkijkpost. Bij brand galmden de klokken door de Tongerse straten. Sinds september 2023 kan je de toren bezoeken. Een fikse klim langs de zolders en de beiaard wordt beloond met een spectaculair vergezicht.

Interieur en orgel

In het driebeukig schip en de zijkapellen van de basiliek kom je ogen te kort. Let zeker op de plafondgewelfen, de eeuwenoude schilderijen, de kleurrijke glasraamschilderingen en de vele beeldhouwwerken. Het middeleeuws altaar omvat gedetailleerd houtsnijwerk. Het hoofdorgel is een ontwerp van de befaamde orgelbouwer Le Picard. Dit wereldberoemde orgel uit 1752 is volledig gerestaureerd.

Maria en de Kroningsfeesten

Voor het altaar prijkt een 15de-eeuws Mariabeeld uit notenhout. Al eeuwenlang komen gelovigen van heinde en ver om hier Maria te vereren. De pauselijke toestemming in 1889 om het beeld te kronen, vormde het startschot van de Kroningsfeesten. Sindsdien staat alles in Tongeren om de zeven jaar één zomerweek lang helemaal in het teken van Maria. Het is de grootste processie van België. Recente edities lonkten zo’n half miljoen bezoekers naar de stad.