Romeinse relicten

De grootste erfenis van de Romeinse bezetters ligt veilig opgeborgen in het Gallo-Romeins Museum . Hier ontdek je een schat aan Romeinse relicten. Maar ook in het Tongerse stadscentrum en in de omliggende gemeenten spot je nog heel wat zichtbare sporen van onze Romeinse voorvaders.

Romeinse stadsomwalling 

Wist je dat de Romeinse muur niet bedoeld was als verdedigingsmuur, maar als statussymbool voor de trotse stad? Van de oorspronkelijke omwalling staat vandaag nog een derde recht. De groene Mijlpaalroute brengt je langs de best bewaarde stukken aan de Caesarlaan en de Legioenenlaan. De Romeinse tempelsite ter hoogte van de Caesarlaan is daarbij een ‘verplichte’ stop.

Romeinse tempelsite

Aan de noordrand van de stad stond in een ver verleden een indrukwekkende tempel. Het was één van de imposantste in de wijde omgeving. Aan welke Romeinse godheid de tempel was gewijd en of hij werd gebruikt voor de keizercultus, is tot op vandaag niet duidelijk. Maar op basis van de resterende bouwsporen krijg je een realistisch beeld van de originele site.

De Romeinse tempel ligt langs het traject van de groene Mijlpaalroute . Hij is toegankelijk via de Keversstraat of via de trap aan de Romeinse muur op de Caesarlaan.

Beukenberg: Romeins aquaduct

Het mooie wandelgebied Beukenberg vlakbij het stadscentrum is het restant van een Romeins aquaduct. De kunstmatige aarden ophoging was vroeger voorzien van een houten waterbekken en voorzag Tongeren van drinkbaar water. Beukenberg is een beschermd archeologisch monument, het grootste van België zelfs.

Langs de groene Mijlpaalroute kan je instappen op de erfgoedwandeling Verborgen Moois Beukenberg.

Tumuli

Net buiten het centrum vind je restanten van enkele tumuli of Romeinse grafvelden. De tumulus aan de Romeinse Kassei is een Gallo-Romeinse grafheuvel uit de periode van de 1ste-3de eeuw. De Herstappetombe ligt langs de Hoeise Kassei in de Tongerse deelgemeente Lauw.