Tongerse telers oogsten onder andere appelen, peren, aardbeien, kersen, frambozen, bessen, bramen en druiven. Dat levert prachtige landschappen met in de lente bloesems en in de zomer en herfst rijpend fruit op.
Fruitteelt is zeker niet nieuw voor Haspengouw. De Romeinen voerden al fruitbomen in en teelden diverse variëteiten. In de middeleeuwen verdwenen de boomgaarden lange tijd naar de achtergrond, maar in de 18de en vooral 19de eeuw won de fruitteelt opnieuw aan belang. De komst van een ondertussen verdwenen spoorweg – het zogenaamde fruitspoor – bracht nieuwe mogelijkheden voor de export naar binnen- en buitenland. Haspengouw groeide uit tot de tweede grootste fruitregio van Europa en is dat nog steeds.
Loonse stroop
Fruitboeren verwerkten overtollig fruit tot cider en vooral stroop. Die was vooral bestemd voor eigen gebruik en kleinschalige verkoop. Aanvankelijk gebeurde het transport van de emmers stroop met paard en kar. Wie geen paard had, spande de hond des huizes voor de kar.
Eind 19de eeuw ontstonden grotere stroopfabrieken, die stoommachines gebruikten. Daardoor verdwenen de meeste thuisstokerijen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er ander zoet broodbeleg, zoals choco, op de markt en verdwenen de meeste stroopfabrieken.
De fabriek van de familie Bleus bleef echter bestaan. In 1843 roerde Walter Bleus voor het eerst in de stroopketels. De stiel werd doorgegeven van vader op zoon, tot op de dag van vandaag. In hun nieuwe stroopfabriek in Wellen, stookt de familie momenteel drie oerklassiekers: appelstroop (60% appelen en 40% peren), perenstroop (40% appelen en 60% peren) en gemengde stroop (60% appelen, 20% peren en 20% suikerbieten). Deze suikerbieten zijn een kleine soort, speciaal geteeld voor de productie van stroop.
Confituur van de Ruttermolen
De Ruttermolen is een B&B midden in de natuur, gevestigd in een watermolen op de rivier de Jeker. Het gebouw dateert uit 1360. De eigenaars vervaardigen heel wat artisanale specialiteiten zoals bier, advocaat, limoncello, marsepein, roomijs, hazelnootpasta en een breed assortiment aan homemade confituren zonder bewaarmiddelen. In het gamma vind je verrassende combinaties zoals frambozen-appelsien, pruim-gember, kweepeer-speculaas en aardbeien-balsamico.
Honing uit Haspengouw
Honing is een gezonde zoetmaker die het immuunsysteem versterkt, helpt bij keelpijn en verkoudheden. Bovendien bevordert honing de spijsvertering en stofwisseling. Bij Imkerij De Kevie kan je terecht voor honing en andere bijenproducten, van gezondheidsboosters zoals propolis en gelee royale tot natuurlijke cosmetica.